viernes, 2 de diciembre de 2011

KUBA I EKONOMISK BRYTNINGSTID (1)
KUBA I EKONOMISK BRYTNINGSTID

Restaurangen som Revolutionen nationaliserade öppnas igen av sonsonenDen kubanska ekonomin, och därmed den kubanska revolutionens framtid, står inför en enorm utmaning, rapporterar Flammans Dick Emanuelsson i två reportage från Havanna.

HAVANNA / OKTOBER 2011 / Det spanska paret har precis satt in på desserten när flamman pejlar betyget för den nyöppnade privata restaurangen la Moneda Cubana, det Kubanska Myntet.
– Espléndido! Utsökt, säger Veronica Conca medan maken José Antonio Vidal slickar sig om läpparna och säger; här ska jag komma tillbaka fler gånger innan vi reser tillbaka till Valencia.
Ägaren, Miguel Morales Menéndez ser nervöst belåten ut. Veronika åt en grillbädd av skaldjur medan José satsade på en ”Parrillada” av kött, en mäktig måltid. Priserna ligger mellan 6-12 CUC (46-92 kr), den konvertibla kubanska peson för turister. Hummer är en särskild prisklass och den kostar 18 cuc (ca 140 kr). Spanjorer är kräsna eftersom de har ett av världens bästa kök. De är av naturen bryska och drar sig inte för att kritisera rakt ut om maten är halvdålig. Men här sitter nu José och pöser med en brulépudding medan Veronika dricker rött vin, äter ost och kex och njuter av utsikten.
– Jo, efter partikongressen i april har det blivit enklare och lättare. Men förändringen inleddes flera månader innan. Själva startade vi den 8 januari i år, säger Menéndez när vi slår oss ned vid ett grannbord till José och Veronika.
 
UTSIKTEN FRÅN TERRASSEN är otrolig vacker. Bara några hundra meter bort flyter ett fartyg ut från Havannas hamn. Bakom fartyget ligger fästningen El Morro där den spanska kolonialmakten och Batistadiktaturen fängslade den politiska oppositionen. Längre inåt hamnen står den stora Kristusstatyn och blickar utöver denna del av Havanna. Och ett kvarter inåt Gamla Havanna ligger den anrika katedralen.
– Partibesluten togs för att förbättra tjänstesektorn. Den befann sig i ett dekadent tillstånd. Utbudet har därefter ökat starkt, säger Menéndez.
Tidigare fanns det teoretiskt sett samma möjligheter att öppna eget på Kuba. Men en rad olika faktorer gjorde att de små “garagerestaurangerna” aldrig fick någon betydelse. Då kunde så många som tolv personer anställas. Men med det nya partibeslutet kan Morales anställa upp till 50. I dag har han 20 och säger att restaurangen går mycket bra.
– Hit kommer så klart många turister eftersom vi ligger i Gamla Havanna, tillägger Menéndez stolt.


NÄR REVOLUTIONEN SEGRADE DEN 1 JANUARI 1959 inleddes en period av maktstrider. Revolutionärerna i gerillan, ledda av Fidel och 26:e Majrörelsen, studentfederationen och kommunistpartiet ville fördjupa den politiska och sociala processen. Mot detta block stod diverse olika borgerligt demokratiska nationalister som ville bli av med Batistadiktaturen. Men den var inte intresserad av att förändra det politiska och ekonomiska systemet i dess grundvalar.
Fidel hoppar ner från strids en stridsvagn i
striderna vid Playa Giron.
När CIA utlöste och led nederlag i Grisbuktsinvasionen den 15-19 april 1961, förvandlades revolutionen till vad Fidel myntade som dess “socialistiska karaktär”. Mot hamstring och kontrarevolutionens sabotage- och våldsaktioner, togs i stort sett all privat egendom och affärsrörelse över av staten. I flera fall gick det till våldsam överdrift när till och med stekt äggförsäljning i gathörnet nationaliserades. “När vi trodde att vi gick med stormsteg mot kommunismen gjorde vi i själva verket avsteg på vägen mot socialismen”, sa Fidel i ett tal i mitten av 1970-talet.


FÖRSTATLIGANDEVÅGEN STOD RESTAURANGEN “la Moneda Cubana”. Miguel Morales´ farfar hade öppnat den tre våningar stora restaurangen redan 1924. Men 1964 förstatligades den. I dag, med facit på hand, var det en helt onödig nationalisering som egentligen bara ökade byråkrati och administration. Men då, i en revolutionär hetta och som svar på en blodig terror som leddes av CIA:s lokala aktörer, var det få som ifrågasatte de ekonomiska konsekvenserna 50 år senare.
Vad är då skillnaden mellan en statlig och privat restaurang? frågar jag Miguel.
– Det jag gör i dag gjorde tidigare tre personer. Det är administration och bokföring och en del andra sysslor inom restaurangen. Samtidigt arbetar jag i köket eller på andra platser där jag behövs, säger han allvarligt. Visst har jag fullt upp, men jag klarar det utan att arbeta ihjäl mig.
Med partikongressens beslut att öppna för privata initiativ, bokstavligen exploderade en våg av över 300.000 ansökningar till de kubanska myndigheterna för att ”öppna eget” eller att ta anställning på ett privat företag. Det finns ingen som Flamman har träffat som säger att utbudet har blivit sämre, snarare tvärtom.

Det handlar inte bara om att gå på privat restaurang. Över 100 tjänstesektorer erbjuder i dag sina tjänster. Senaste gången jag var på Kuba på Flammans uppdrag var i februari 2007. Då, på den Internationella Ekonomikonferensen spåddes mycket riktigt en snar djup allmän kapitalistisk kris.
Den slog också in i september 2008 då de kubanska ekonomerna närmast förutspådde kapitalismens snara sammanbrott i dagliga debattprogrammet ”Mesa Redonda”, Runda Bordet. Men vad de inte uttalade då, var deras egnas farhågor om en djup ekonomisk kris för den kubanska ekonomin. Den krisen kan också förvandlas till en politisk kris om inte stat och regering ser upp. Och det är, menar initierade kubaner och bedömare av Kuba, i det ljuset man ska se det uppseendeväckande beslutet att öppna för privata företag med så många som 50 anställda.

NÄR FLAMMAN ÅTERVÄNDER i slutet av oktober 2011 till Havanna möts vi av en armada av privata taxis. De gamla raggarvrålåken som Chevrolet Impala, Dodge eller Plymouth tuffar snällt vidare på Havannas gator. De fylls av kubaner som betalar en spottstyver för detta transportmedel, de flesta privata taxis kör för en fastställd prislista. Överallt har privata små kiosker med privata urmakare, rörmokare, bagare, frisörer med flera yrkessektorer öppnat eget. Och de tjänar pengar, intygar mina vänner i den kubanska huvudstaden.
– Villkoren för att öppna eget har förenklats. Du gör en framställan till arbetsmarknadsministeriet om vad du vill arbeta med, dina erfarenheter och tidigare meriter. Om det gäller öppnandet av restaurang, får du ett besök av hälsovårdsmyndigheterna som gör en inspektion för att deras regler följs för att ingen insjuknar, säger restaurangmagnaten Menéndez.
I Miguels fall kunde han visa upp 20 års erfarenheter inom restaurangbranschen från de flesta stora och världsberömda turisthotellen i Havanna.
En sak är att få tillstånd att öppna en restaurang. Men i ett samhälle som utsatts för en kriminell blockad av USA i drygt 50 år, där det råder uppenbar brist på råvarorna till flera av de rätter som står på menyn, hur fixar man en sådan sak? undrar jag. Var gör Miguel sina uppköp efter färska råvaror med den höga kvalité han utlovar och som de kritiska spanjorerna Veronika och José uppenbarligen tyckte var lika bra eller bättre än det spanska köket?
– Utbudet har förbättrats radikalt. Jag köper råvarorna av återförsäljarna på jordbruksmarknaden. Fisken köper jag direkt av fiskarna. De andra produkterna köper jag här i Gamla Havanna. Priserna är fastställda av staten och gäller för alla. Det är möjligt att priserna flexibiliseras längre fram och jag tror att det skulle vara bättre.


HUR ÄR DET DÅ ATT VARA KAPITALIST inom socialismen? Är inte det en motsättning? Betraktas man som kontrarevolutionär? Han blir lite ställd på frågan och skrattar lite nervöst. Men finner sig.
– Nja, det tror jag inte. Socialismen säger att små företag bör administreras privat. Det är det som nu har börjat tillämpas. Staten förlorar mycket tid på att kontrollera denna samhällssektor när den bör ägna sig åt andra uppgifter. Nu ser den att småföretag fungerar bättre i enskilda händer i stället för att allt är centraliserat. Staten stimulerar (det privata ägandet) genom att vi slipper betala skatter och avgifter för de fem första anställda, säger en nöjd småkrämare i Gamla Havanna.
Förhållandet mellan skattemyndigheterna och Miguels företag regleras enligt lagen. Den säger att han ska betala tio procents skatt på den omsättning han redovisar. Han gör sedvanliga skattedeklarationer och skatteinspektören dyker då och då upp på restaurangen som vilken skatteinspektör som helst i ett annat land. Han betalar sjukvårds- och andra avgifter för sina 20 anställda. Och de anställda Flamman talar med säger sig vara mycket nöjda med både arbete och lönen, som är högre än i de statliga företagen.

300 000 KUBANER I PRIVATFÖRETAG
På Kuba arbetar totalt 338,280 personer ”för egen räkning”. Sedan den 26 oktober 2010 har den siffran har ökat med 161,731. 86.657 personer eller 10,3 % återfinns i Havanna, säger till Flamman Isabel Hamze, chef för arbetsmarknadsministeriet i Havannaprovinsens 15 kommuner.
Bland de tusentals ansökningarna finns det alla slags yrken och verksamheter. Uthyrning av rum, lägenheter, lokaler till frisörer, taxi, olika slags hantverksyrken är de som är mest populära. I dessa ansökningar finns det arbetare som begär tillstånd för att arbeta i företag som redan är i privat ägo och som söker arbetskraft.
– Av de sökande är det 63 % män och 37 % kvinnor. En majoritet är i åldern 30-60 år. Av de 86.657 personerna är det 14,227 personer som har en anställning men som vill dryga ut lönen. Många har en anställning som möjliggör att de kan arbeta i ytterligare ett yrke. Dessutom är de statliga lönerna låga, uppger Hamze.
13,503 är pensionärer som vill dryga ut den statliga pensionen, som alla på Kuba åtnjuter. 58,041 Havannabor är personer som i huvudsak är arbetslösa. Men där finns även hemmafruar (cirka 35 procent är detta, en av de lägsta siffrorna i Latinamerika) som vill ut på arbetsmarknaden och de ser att den informella sektorn passar dem.
– Den statliga sektorn ska reduceras i den beslutade omstruktureringen vilket innebär att tusentals arbetare ska överföras till den produktiva- och tjänstesektorn. Till exempel, beslutet innebär att en av mina två sekreterare ska bort. Och hon söker då tillstånd för att arbeta i någon produktiv eller tjänsteverksamhet.
Dick Emanuelsson