domingo, 27 de noviembre de 2016

Diego Maradona begråter Fidels bortgång

Diego Maradona och Fidel Castro vid ett av de första mötena mellan de två. En djup vänskap uppstod och Maradona, född och uppvuxen i en så kallad "Villa de Miseria", ett bostadsområde i extrem fattigdom, väcktes politiskt av Fidel och den kubanska revolutionen "som har gett mig så mycket", sa Maradona vid beskedet om att Fidel hade avlidit.


Diego Maradona begråter Fidels bortgång

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2016-11-27 / Diego Maradona grät när han fick beskedet om att Kubas revolutionshjälte Fidel Castro Ruz hade avlidit sent på fredagskvällen. För Maradona var Fidel ”den störste och en andra far”, som den argentinska fotbollslegenden själv uttrycker det.

– De ringde upp mig från Buenos Aires och sa att den störste, utan jämförelse, hade lämnat oss. Det var som en chock. En fruktansvärd dag. Jag grät ohejdat för han var som en andra far, sa Maradona till journalisterna i Kroatiens huvudstad Zagreb där han befinner sig just nu.

”Det kubanska folket som gav mig så mycket”

Maradona uppgav till reportrarna att han på måndag flyger till Havanna.

– Jag vill göra Raul (Castro) och hans söner och döttrar sällskap, och det kubanska folket som gav mig så mycket. Och ta farväl av Fidel, min vän. De ska kremera honom. Jag vill säga och ge honom all min tacksamhet som jag har, av hela mitt liv, sa en rörd Maradona.

Fotbollsstjärnan hade en nära vänskap med Fidel som han till och med har tatuerad på en av sina vader. På en överarm har han Che tatuerad.

Drogrehabiliterad i Kuba

– Han (Fidel) pratade oerhört mycket med mig om drogerna och talade om rehabiliteringen och jag visst kunde återhämta mig.

Deras vänskap inleddes redan på 1980-talet men Maradona är Fidel tacksam för hans agerande för att internera fotbollslegenden på en kubansk klinik år 2000 för att övervinna sitt narkotikaberoende.

– Jag levde fyra år i Kuba och Fidel ringde mig ibland 2 på natten för att prata politik och sport. Det är ett av de vackraste minnena jag har med Fidel.

– Jag träffade honom för sista gången för tre år sedan och han tog emot mig med orden: ”Har du kommit för att ta avsked”? och det förvånade mig. Det var som om han hade skjutit en ”Del Potro” (före detta argentinsk tennisstjärna) i bröstkorgen och det fick mig att brista ut i gråt.

De sista orden Fidel sa till Maradona var:

”Du finns i mitt hjärta. Och när jag varje dag tänder ett ljus för min mor tänker jag också på dig. Vi ses när du kommer tillbaka till Kuba”, sa Fidel till Diego Maradona för tre år sedan.

Muhammed Ali vill inte ge Fidel en snabb rak vänster under sitt besök i Havanna för ett tiotal år sedan. Fidel var själv en skaplig basebollspelare och dök ofta upp när viktiga matcher i den kubanska ligan spelades. Eller så spelade han själv, till allas förtjusning.,


Idrottsgiganten Kuba

Många internationell kända idrottsmän har under åren uttryckt sin beundran för Fidel. Muhammed Ali besökte Kuba och de bägge utbytte livliga idéer om idrottens betydelse för att fostra och utveckla ungdomen mentalt, socialt och kulturellt. På det området har Kuba, tack vare Revolutionens satsningar, nått enorma framgångar och är världsledande i flera sportgrenar varav boxning, baseboll och friidrott är de främsta.

Den kubanske revolutionsledarens kremerade kvarlevor kommer att gå i procession under fyra dagar tills den når Santiago de Cuba, längst ner i sydöstra Kuba där han kommer att begravas på kyrkogården Santa Ifigenia den 4 december.





¡¡Aquí se termina el luto compañeros, sigue latiendo la Revolución!!

Ninguno pudo con Cuba y Fidel.


¡¡Aquí se termina el luto compañeros, sigue latiendo la Revolución!!

Nechi Dorado, Argenpress

Hemos ido subiendo a Argenpress Argenpress en este “especial” dedicado a nuestro Comandante Fidel Castro en el día de su paso a  la inmortalidad, algunas de las voces del pueblo.

Voces de los compañeros internacionalistas que han comprendido el legado que ha dejado al mundo un hombre de una talla incalculable. Hubo muchas voces más, muchas lágrimas, mucho dolor, mucha bronca, mucho orgullo por haber tenido la suerte de nacer en pleno auge de su gesta maravillosa.
Se habló y se hablará de un hombre que dedicó su vida a despertar conciencias, un hombre al que han “matado” montones de veces pero que hasta de la mentira fue capaz de salir victorioso.

Festejaron más de uno su verdadera muerte, agitando banderas en el norte que también los desprecia  aunque no se den cuenta, y fue tanta la imbecilidad vista, tanta la estupidez, que no fueron capaces de entender que no lo mató la muerte programada sino el peso de los años.

Podemos asegurar aún en medio del dolor desgarrador que nos produjo su partida irreversible –a medias- que Fidel queda en el alma de los pobres del mundo.

Que queda impreso en los ojos de los niños marginados, de los viejos abandonados, de los estudiantes, de los obreros, campesinos, amas de casa, intelectuales.
Fidel es la historia de un continente considerado el patio trasero de los gringos, ¡pero vaya qué paradoja!, no han podido con Cuba por lo tanto, no han podido con Fidel.

A partir de ahora, compañeros, NADA DE LUTO, mucho de ROJO REVOLUCION, creo que es el mejor homenaje que podemos hacerle quienes fuimos testigos de su hazaña. Hagamos una cadena con las lágrimas que llegue hasta las vísceras donde se aloja el cáncer del mundo: el Imperio genocida.

VIVA EL CAMARADA COMANDANTE FIDEL CASTRO RUZ

VIVA LA REVOLUCION CUBANA

VIVA EL PUEBLO CUBANO

sábado, 26 de noviembre de 2016

Fidel visade att ”Varje autentisk Revolution förmår försvara sig”!



Fidel visade att ”Varje autentisk Revolution förmår försvara sig”!

Av Dick Emanuelsson

“Vi tror att denna kontinent i sitt sköte har en varelse som heter REVOLUTION, som är på väg, och obevekligt, genom biologisk, social och lagstiftning om historien, måste födas. Och den kommer att födas i en eller annan form. Förlossningen kan bli institutionell, på ett sjukhus eller i ett hus. Framstående läkare eller barnmorskan är de som kommer att ta barnet i sina händer. Men oavsett vem, blir det förlossning”.

TEGUCIGALPA / 2016-11-26 / Orden är Fidels och han uttalade de till den chilenske journalisten Augusto Olivares under Fidels 1971 i Chile. Olivares stred ända till slutet med president Salvador Allende i Monedapalatset den 11 september 1973, dagen då general Pinochet genomförde den militära statskuppen för att störta vänsterregeringen Allende. Den USA-stödda statskuppen inledde 17 år av terror.

På bilden talar Fidel i Köpenhamn, Danmark, 1995, under ett solidaritetsmöte där även Nelson Mandela skulle framträda men på grund av hälsoproblem avstod. Fidel talade oavbrutet under två timmar om Kubas och folkens kamp i världen mot den så kallade civiliserade och industrialiserade världens utplundring av folk och länder, om Kubas kamp för rätten att bygga sin egen folkmakt utan pekpinnar från de självutnämnda ”demokraterna” i USA, EU, och dess politiska patetiska massmedier.

Kriminell blockad

Trots den mest kriminella blockad som skulle ha störtat vilken ”normal demokrati” som helst, har den kubanska revolutionen visat inte bara styrka att slå tillbaka väpnade interventioner och ekonomiska blockader, utan även gett världen ett bevis på Lenins och Che Guevaras ord om att ”Varje autentisk Revolution för år försvara sig”!

Och det är inte bara fraser utan reell verklighet, trots DN:s och CNN:s intervjuer med jublande före detta Batistaanhängare (diktatorn som störtades 1 januari 1959 i Kuba) i Miami som i sitt irrationella hat inte begriper den kubanska verkligheten.

Kuba bästa landet i Latinamerika att födas i för flickor

Som den senaste rapporten från Rädda Barnen som talar om att Kuba är det bästa landet i Latinamerika att födas i om man är flicka. I världsmåttstock hamnar de kubanska flickorna eller dess stat på 34:e plats, enligt Rädda Barnens utredning ”Till den sista Flickan”. Japan kommer snäppet efter, på 35:e plats. Uruguay, tidigare betraktat som ”Latinamerikas Schweiz” kommer på 77:e plats av listan på 144 länder som toppas av Sverige, Norge och Finland.

Uppgiften kan vara intressant för alla feminister inom vänsterpartiet som är medlemmar i ett parti där partiledaren kallar Kuba för en ”politisk diktatur” och som anser att USA:s demokrati är att föredra framför Venezuelas och än mer Kubas folkmakt.

Det paradoxala är att dessa två nämnda länder är de enda på den amerikanska kontinenten (förmodligen även i världen) där presidenten kan avsättas efter halva mandatperioden. Jämför detta med DN:s ”demokratiska föredöme” USA där Hillary Clinton fick två miljoner röster mer än Donald Trump men där den senare blev president.

Lägre barnadödlighet än USA

Att det lilla landet i Karibien uppvisar en lägre barna- och mödradödlighet än världsmakten USA är ett annat bevis på Revolutionens erövringar. Dessa kan aldrig genomföras med ett ofritt folk. Här i Honduras talar de fattiga med beundran i rösten om den kubanske läkaren eller sjuksköterskan. Den kubanska hälsovårdsbrigaden, som anlände efter orkanen Mitch i november 1998, ger hundratusentals honduraner den rätt som den honduranska staten inte är kapabel att ge sina medborgare, rätten till hälsovård.

Närmare 100.000 fattiga honduraner, inbegripet denne journalist, har fått sina ögon opererade mot starr helt gratis av kubanska ögonläkare i ”Mision Milagro”, Uppdrag Mirakel, en operation och ett mirakel som på den colombianskägda ögonkliniken Santa Lucia här i Tegucigalpa kostar 3.000 dollar, PER ÖGA. De fattiga blir blinda. I hela Latinamerika är det 650.000 som varje år förlorar sin syn på ett öga. De kubanska ögonläkarna reducerar den dramatiska statistik varje år.

Segrade i ”Idéernas Slag”

Medan en liten av hat besatt grupp i Miami nu jublar, kommer miljoner kubaner att följa Revolutionens obestridlige ledare till den sista vilan.

Och medan ingen kommer att minnas de grånade kontrarevolutionärerna i Miami kommer Fidel för alltid vara inskriven i de latinamerikanska och världens folk historia som den man som inte bara talade om ”Idéernas Slag” utan även praktiserade dem under oerhörda svåra förhållanden men som segrade.







¡HASTA LA VICTORIA SIEMPRE, COMANDANTE!