lunes, 27 de febrero de 2017

Kuba avslår visumansökan från OAS´ generalsekreterare och hävdar sin nationella suveränitet

Luis Almagro, infällda bilden är OAS´ generalsekreterare och bjöds in av Rosa Maria Payá, till höger, dotter till Oswaldo Payá, svuren fiende till den kubanska revolutionen och finaniserad av CIA och svenska KDU.
I mitten den republikanska högerextrema kongressledamoten Eliana Ros-Lethinen, som offentligt uttalade sig om att hon skulle betala för att se Fidel Castro mördad. Det är i dessa kretsar som Payá rör sig och lever i i sin exil i Miami. Trots att hon påstår sig vara förföljd i Kuba reser hon dit flera gånger per år och övernattar i familjens hus som de fortfarande har kvar. Och det var dit som hon bjöd in Almagro för att ta emot priset "Frihet och Liv" den 22 februari. Men Kuba förblir suveränt och vägrade Almagro inresa. Kuba utesluts i februari 1962.


Kuba avslår visumansökan från OAS´ generalsekreterare och hävdar sin nationella suveränitet

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2017-02-27 / OAS´ generalsekreterare Luis Almagro fick avslag på sin visumansökan och kunde inte resa till Kuba för att ta emot ett pris hos en av oppositionsgrupperna. De kubanska myndigheterna anser att Almagro skulle delta i ett politiskt destabiliseringsförsök.

Uruguays förre president `Pepe´ Mujica är i dag djupt ångerfull efter att ha rekommenderat OAS´ medlemsstater att utse sin förre utrikesminister Luis Almagro till posten som OAS´ generalsekreterare. Denne, menar Mujica, deltar mer i attackerna mot Venezuela, Ecuador eller Bolivia än att använda sig av OAS´ Demokratiska Charta när president Dilma Rousseff avsattes på ett kuppartat sätt av Brasiliens kongress.

I onsdags (22 februari) förra veckan var Almagro inbjuden till att ta emot ett ”frihetspris” på Kuba. Värd var Rosa Maria Payá, dotter till Oswaldo Payá. Denne avled i en bilolycka i juli 2012 i en bil som hade hyrts av Angel Carromero från det spanska regeringspartiets PP:s ungdomsförbund och Jens Aron Modigh, ordförande vid tidpunkten för olyckan i svenska kdu. (http://cubadick.blogspot.com/2013/05/aron-modig-kdu-med-ratt-att-storta.html)

En nervös skakad Jens Aron Modigh, ordförande 2012 för det svenska KDU på presskonferensen i Havanna efter krocken där Oswaldo Payá förolyckades. Modigh förde olagligt in 4000 euros till Kuba som han skulle överlämna till Oswaldo Payá, ett brott som i Sveriges bestraffas med två års fängelse; "ekonomiskt stöd från utländsk makt", heter det i brottsbalken.


Modighs 4000 euros

Modig hade rest till Kuba på turistvisum för att överlämna en påse med 4000 euros till Payá. Denne företrädde ett kristdemokratiskt parti i Kuba som i likhet med större delen av den mångfasetterade oppositionen i Kuba är finansierad av USA.

De två hade kört hela natten från Havanna till Bayamo, i sydöstra Kuba, en sträcka på 70-80 mil. Klockan 5 på morgonen tog den asfalterade vägen slut och Carromero, som körde i 120 kilometers fart, förlorade kontrollen över bilen efter att ha nonchalerat varningsskylten med ”60 km-Grusväg” en bit innan. Bilen kraschade mot ett träd varvid Payá och en av hans partikamrater som satt i baksätet, förolyckades.

Trots att både kubanska som spanska myndigheter konstaterade detta och var överens om straffet på fyra års fängelse, som avtjänas i husarrest i Madrid, gick Rosa Maria Payá ut och anklagade den kubanska säkerhetstjänsten för ”mord på sin far” och att hon var ”politiskt förföljd av regimen”. Därför fick hon, hennes bröder och mor asyl i USA och slog sig ned i Miami utan problem.

Hyrbilen som Modig, Carromero och de två kubanerna färdades i krockade
mot ett träd i 120 kilometers fart och bakdelen, där de två kubanerna satt,
 mer eller mindre krossades. Kubanska och spanska myndigheter konstaterade
Carromeros vårdslöshet som resulterade i att två personer dödades, trots det
hävdar Rosa Maria Payá att det var kubanska myndigheter som låg bakom
dödsfallen av de två.Flitig resenär Miami-Havanna

Trots den kubanska statens påstådda ”förföljelse” av denna unga kvinna reser hon till Kuba flera gånger per år. Som för två veckor sedan då hon, i egenskap av ordförande för ”Latinamerikanskt Nätverk av Ungdomar för Demokrati”, anlände till Havanna för att i sitt hus, som familjen fortfarande har kvar, förbereda utdelandet av priset ”Frihet och Liv”. Mottagaren var Luis Almagro, generalsekreterare i OAS.

Inför vad den kubanska regeringen anser vara en flagrant provokation, bland annat för att provocera den nye USA-presidenten att säga upp Migrationsavtalet mellan USA och Kuba som infördes i mitten av januari i år, avslog de kubanska migrationsmyndigheterna Almagros visumansökan.

Sverige, USA och Tjeckien

Endast tre ambassader skickade diplomater till ceremonin; USA, Tjeckien och Sverige. Inte ens den spanska högerregeringen Mariano Rajoys diplomater var på plats.

Gunnel Lindblom säger att Almagro
föraktas av regeringspartiets medlemmar.
– Hos vänstern i Uruguay kallas Almagro för ”Almugre”, mugre betyder smuts. Även regeringspartiet som Almagro tillhör är djupt kritiska mot hans underordnande till USA. Och det är väl så vi ser honom, en person som sålt sig till förmån för USA:s aggressiva utrikespolitik. Därför applåderades det kubanska inrikesministeriets beslut att avslå Almagros visumansökan för spektaklet hos Payá, säger Gunnel Lindblom, svenska och bosatt i Uruguay de senaste 35 åren.Avtal Kuba-Sverige

I december 2015 skrev Sverige och Kuba under ett ramavtal för ömsesidigt utbyte (se Proletären http://www.proletaren.se/utrikes-latinamerika/90-miljoner-i-svenskt-bistand-till-cia-kubaner). Vad som då inte stod klart för kubanerna var det anslag på 90 miljoner kronor som Sida senare skulle få för att bistå vad UD kallar för ”det kubanska civilsamhället”. Det är oftast liktydigt med den del av den kubanska oppositionen som med finansiell hjälp från USA försökt störta den kubanska revolutionen de senaste 53 åren.

Den 16 december 2016 skrev Kuba och EU under ett liknande ramavtal.

Vad kan då den svenska ambassadens deltagande hos en ”oppositionsfamilj&grupp” i Kuba, som å sin sida vill se en förstärkt blockadpolitik mot Kuba och mot vad de kallar för ”diktaturen Castro” innebära för det slutna ramavtalet?

– Det finns ingen som helst relevans i att den svenska ambassaden deltar i vad alla vet är ett USA-spel mot den kubanska regeringen. De 90 miljoner kronorna ska användas för att stimulera de regeringsfientliga aktiviteterna i Kuba och är i praktiken ett underordnande till State Departement, säger Zoltan Tyroler, journalist från Jönköping som besökt Kuba många gånger under de senaste decennierna.

Ambassaden svarar

Ambassadens förstesekreterare i Havanna Kristine Erlandsson Juárez säger i en e-post till denne reporter att tredjesekreteraren Björn Cronstedt deltog i ceremonin den 22 februari hos familjen Payá.

Ambassadör Jonas Lovén 
skickade sin tredjesekreterare
Björn Cronstedt till Payás hem.
På frågan om hur Sida och ambassaden ska utveckla biståndsstrategin mellan Sverige-Kuba uppger Erlandsson att hittills har ett samarbete inletts med NIR (Näringslivets Internationella Råd) som handlar om International Bank Management. ”Den kubanska centralbanken (BCC) har uttryckt behov av stöd till kapacitetsstärkande insatser inom banker och har efterfrågat detta av NIR. Programmet som föreslås från NIR omfattar direkt utbildning av personal inom Centralbanken, Banco Internacional de Comercio, Banco Exterior de Cuba, Banco Nacional de Cuba, Utrikeshandelsministeriet, det nationella centret för bankutbildning samt Havannas Universitet”.

Erlandsson säger vidare att ett  samarbete har inletts med SKL, Sverige Kommuner och Landsting, för att genomföra en förstudie inom områden som decentralisering. Kuba har efterfrågat svensk expertis och erfarenhetsutbyte inom Organization and general functions of the local governments. Syftet med den förebredande insatsen är att genom erfarenhetsutbyte och dialog formulera ett förslag till en större insats inom ramen för strategin.

Sida håller också på att sluta avtal med UNICEF i Kuba om ett stöd gällande barns rättigheter.

Motivet till ambassadens och därmed den svenska s-regeringens närvaro på ett möte som är en direkt spark mot de känsliga förbindelserna Kuba-Sverige, förtäljer Erlandsson inget.

Fidel Castro talar inför mer än en miljon kubaner i februari 1962 då han meddelade att Kuba hade uteslutits ur OAS, de Amerikanska Staternas Organisation som Che Guevara karaktäriserade som "USA:s Ministerium för Koloniala Frågor". Fidel sammanfattade: "ALDRIG MER OAS"!


”Aldrig mer medlem i OAS”

Luis Almagro å sin sida sa i ett uttalande att han var mycket ledsen över att ha fått avslag på sin visumansökan och tillade att Kuba inte är moget för att bli medlem i OAS igen. Kuba uteslöts 1962 ur OAS på förslag av Honduras´ regering. Almagro tillade att han till och med har ett foto på den argentinsk-kubanske revolutionshjälten Che Guevara. Almagro nämnde dock inte att Che å sin sida karaktäriserade OAS som ”USA:s Ministerium för Koloniala Frågor”.

President Raul Castro kommenterade fallet Almagro med att citera den kubanska revolutionens förgrundsgestalt, Fidel Castro som vid tidpunkten för uteslutandet av landet från OAS sa att ”Kuba kommer aldrig mer bli medlem i OAS”!