sábado, 12 de agosto de 2017

”Ljudtortyr i Havanna” och hyckleri på högsta nivå

USA-ambassaden, (till höger) i Havanna som säger sig vara utsatt för en mystisk "akustisk tortyr" 53 år efter att Imperiet införde sin blockad mot Kuba och två år efter att de diplomatiska relationerna återupptagits. Vem har intresse av att utsätta dessa förbindelser för "störningar"?”Ljudtortyr i Havanna och hyckleri på högsta nivå

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2017-08-12 / När Honduras´ störtade president Manuel Zelaya på hemliga vägar från ett grannland i Centralamerika återvände till Honduras den 21 september 2009, tog han och ett 50-tal honduraner sig in på Brasiliens ambassad i Tegucigalpa, på inbjudan av ´Lula´ som då var president i Brasilien. Motivet var att på så sätt öka pressen mot kuppregimen som hade gripit makten i en militärkupp den 28 juni 2009.

Militären omringade ambassaden och klockan 04.00 den 22 september attackerade militären de cirka 5000 honduranerna som hade övernattat framför ambassaden. Hundratals misshandlades och slogs blodiga till marken. Wendy Avila, 22, en av demonstranterna avled av peppargasen som militären använde i attackerna.

Efter en vecka inledde den civila-militära diktaturen en bokstavlig akustisk tortyr via några slags radiosignaler som gjorde att få kunde sova under nätterna. Många drabbades av näsblod och permanent huvudvärk. De skarpa signalerna/pipen var hörbart för alla. Motivet var att trötta ut ”ockupanterna”.

Manuel Zelaya och ett 20-tal som var kvar på ambassaden lämnade denna den 27 januari då den nye presidenten Porfirio Lobo hade kommit överens med Dominikanska Republikens president Leonel Fernandez att ge Zelaya asyl i den karibiska ön.

Den honduranska militären och polisen rustades upp av USA med alla tänkbara vapen, fordon och sofistikerad teknologisk utrustning. Uribe i Colombia tog emot den honduranska kuppregimens utsända redan en vecka efter militärkuppen och uppgav i personliga samtal, som filtrerades av honduranerna till pressen, att han hyste ”beundran” för kuppregimen. Från Colombia skickades militära och polisiära rådgivare till Honduras för att ”fortbilda” sina honduranska kollegor.

Jag kan aldrig tänka mig att de kubanska myndigheterna skulle ägna sig åt något liknande, dessutom mycket mer sofistikerat än de militära gorillorna i Tegucigalpa. Det kan finnas flera hypoteser, men det blir ju bara spekulationer.

Och CIA:s tortyr i Guantanamo?

Men hyckleriet på högsta nivå är symptomatiskt för jänkarna. De har sedan 2001 och 2002 torterat politiska fångar på KUBANSKT territorium i Guantanamo. Den nuvarande administrationen i Vita Huset är inte främmande för att institutionalisera en än värre tortyr mot dessa människor som i flagrant brott mot den internationella rätten har arresterats, transporterats illegalt över jordklotet och befinner sig sedan 15 år utan rättslig prövning. . . i Kuba.

Pentagon har alla tekniska redskap för att gå till botten till varför de två ambassadstjänstemännen har fått nedsatt hörsel. Men det är förmodligen en skådeprocess och rökridå som CIA har lagt för att få förevändningar för att utmåla Kuba som ”ett hot mot USA på grund av sin närhet”.

Detta argument använde Trump mot Venezuela igår, fredag, och därför utesluter han inte en ”militär lösning” mot det sydamerikanska landet som anser sig ha rätt att självt bestämma om de vill förnya och modernisera sin författning utan att fråga Trump och Vita Huset om lov.

Finns det inga motiv för att attackera länder som Kuba eller Venezuela, skapar CIA med lätthet förevändningarna.

Är det inte det historien har lärt oss?


-----------------------------------------------------------------------------

Göteborgsposten, 10 augusti 2017:

Mystisk ljudattack mot diplomater på Kuba

 I maj utvisades två kubanska diplomater från Washington efter "händelser" i Havanna, uppger USA. Något ska ha hänt på ambassaden som lett till hörselproblem. Enligt CNN rör det sig om en attack, med någon form av ljud.

Händelserna har inte specificerats av amerikanska UD annat än att de orsakade fysiska symptom hos amerikaner som tjänstgjorde på USA:s ambassad. Det beskrivs som en "akustisk attack", men vad det innebär är oklart. Enligt en källa har attacken orsakat nedsatt hörsel hos flera personer, som under de senaste sex månaderna återvänt hem.

Ser allvarligt

Enligt UD har tjänstemännen återvänt till USA av medicinska skäl, men det ska inte röra sig om något livshotande.
Problemen på ambassaden upptäcktes först i slutet av 2016.
- Vi har inga definitiva svar på vad som varit källan eller orsaken till de här händelserna. Det har orsakat en rad fysiska symptom hos de här amerikanska medborgarna som jobbar för USA:s regering. Vi ser väldigt allvarligt på händelserna och en undersökning pågår, säger talespersonen Heather Nauert.
Enligt CNN utreder den federala polisen FBI ärendet, som en anonym tjänsteman beskriver det som "väldigt konstigt". Amerikanska utrikesdepartementet ska ha dryftat frågan med den kubanska regeringen under flera månaders tid.
- Det kan vara ganska allvarligt. Vi har arbetat med kubanerna för att försöka att se vad som händer. De påstår att de inte vet, men det har varit väldigt oroande och problematiskt, säger en annan källa till CNN.

Öppnades 2015

Den kubanska regeringen svarar att den aldrig skulle tillåta åtgärder mot diplomater och deras familjer på ön, och att saken nu skyndsamt utreds.
"Kuba har aldrig, och kommer aldrig, tillåta att kubanskt territorium används för några former av åtgärder mot ackrediterade diplomater eller deras familjer", heter det i ett uttalande från utrikesdepartementet.
Kuba vill samarbeta med USA för att utreda vad som har hänt. Landet fick först information om det hela i februari, enligt uttalandet.
USA:s ambassad i Havanna öppnades 2015, efter töväder mellan länderna under USA:s förre president Barack Obama. Kubas president Raúl Castro har sagt att Donald Trumps Kubapolitik är ett steg tillbaka i relationen mellan länderna.